Augmented Reality - allt du behöver veta om AR

Designingenjörerna AB (DING) var ett av de första bolagen i Sverige att arbeta med Augmented Reality. Redan år 2009 registrerade vi, det då lediga domännamnet, augmentedreality.se. Det ger oss mer än 10 år av erfarenheter! Sedan dess har vi hjälp några av världens största bolag med AR-produktioner. På denna sida går vi igenom hur tekniken fungerar och hur vi kan hjälpa dig utveckla din AR-produktion.

 

Vad är Augmented Reality?

Man kan kan beskriva Augmented Reality (AR) som en kombination av verklighet och ett visuellt lager av data. En riktigt bra svensk översättning finns inte men Augmented Reality kallas ibland för "Förstärkt verklighet" eller "Förhöjd verklighet".

För att kallas Augmented Reality ska tre saker vara uppfyllda:

1. Sinnesintrycket ska komma från verkligheten och det digitala på samma gång.

2. De båda världarna ska matcha varandra geometriskt.

3. Det ska ske i realtid.

 

Hur fungerar Augmented Reality?

Det finns ett flertal olika ramverk och program som kan användas för att ta fram en AR-applikation. När AR-applikationen startas kommer den att leta efter en markör, en yta eller en annan referens för att presentera datan. Datan kan exempelvis vara text, bild, video eller ett 3D-objekt.

Idag är de flesta AR-applikationer byggda för att köras i en mobiltelefon eller en HMD (Head Mounted Display) där det sistnämnda blir allt mer populärt inom industritillämpningar.

 

Mobil-AR

AR-applikationer för mobiltelefoner använder ARKit (Apple, iOS) eller ARCore (Google, Android. Även kallat Google Play Services for AR) vilket är de största AR-ramverken på marknaden.

Augmented Reality för inomhusnavigering

Ett annat intressant område för Augmented Reality är att använda tekniken för att visualisera information för objekt inomhus och navigering fram till föremål eller produkter. Detta är bland annat intressant för branscherna Retail, Museum och Industrier. För denna typ av AR arbetar DING med bolaget Tangar Technologies, se exempelvideo nedan:

Användningsområden

Det kan låta som en klyscha men här är det fantasin som sätter gränserna. Nedan finns ett par exempel på hur vi hjälpt våra kunder att använda tekniken. Kanske vill du ta fram en applikation som liknar någon av dessa eller något helt nytt? Vi kan med största sannolikhet hjälpa dig att förverkliga din vision.

Urval av tidigare AR-kunder:

  • Dellner Couplers
  • Mazda
  • Rädda barnen